Fehér tea tudástár

A fehér tea termőterületei

Fehér tea tudástár

A fehér vagy szűz teák termőterülete jól körülhatárolható és igen kicsi. Főként akkor tűnik csekélynek a méret, ha összehasonlítjuk más, pl.: zöld vagy fekete teák hatalmas kiterjedésű termelőterületeivel.

Alapvetően Kínában találhatóak a fehér teát előállító ültetvények, a már említett Fujian tartományban, a Ming folyótól északra, bár manapság Zhanghe is büszkélkedhet fehér teát előállító gazdaságokkal.

Apropó, ültetvények! Időről időre megjelennek a világpiacon és a tőzsdéken extra minőségű, egyedi tulajdonsággal bíró tea levelek. Hogy honnan, melyik kínai ültetvényről származnak, azt senki nem tudja. Bizony, léteznek ma is a Kínai Népköztársaság területén olyan szigorúan titkos, láthatatlan tea ültetvények, ahová nemhogy külföldi tea szakértő, de még helybeli se igen tehette be a lábát. A legdrágább, legkülönlegesebb teákat ma is misztikum övezi. A mítoszt (és az ültetvényt) az állam szigorúan őrzi.

 

 

 

Miért magasabb a fehér tea ára?Fehér tea tudástár

 

A magas árért több összetevő felel.

1. A fehér teák megmunkálása hatalmas befektetést igényel; az ültetvény eredetvédett, vagyis csak „pedigree”-vel rendelkező tea csemetékből állhat. A tea növény felmenőinek adatait szigorúan vezetik és őrzik, egyfajta teás anyakönyvi kivonatként.

2. A szüret egy bizonyos, meghatározott időtartamra korlátozódik. A szedés kora tavaszi; március végétől április közepéig terjed. Mindenképpen meg kell előzni az esős évszakot, elkerülve ezzel a leveleket tönkretevő penészgombák megtelepedését.

3. A fehér teát hagyományos módszerrel, rendkívül aprólékosan, kézzel szedik. Ez nagy türelmet, kitartást és időráfordítást igényel, ezért a szedők általában nők.

Fehér tea tudástár

4. A szüret csak a rügyekre és az új hajtásokra korlátozódik, más levél nem kerülhet a kosarakba. Egy kilogramm szálas fehér teához kb. 30 000 db rügyet kell leszedni!
5. A fehér tea termőterülete és a szüretlehető tea mennyisége kicsi, nincs arányban a hatalmas kereslettel. Ennek további árfelhajtó hatása van.
6. Az esetleges időjárási vis maior okozta károkból (pl. jégeső, penészgomba stb.) adódó termelés kiesés más területek fehér tea szüreteiből nem kompenzálható.

 

Milyen a fehér tea?

Nagyvonalú, elegáns, arisztokratikus aromájú, nagyon finom ital!! Ízesítés nélkül is nagyon kellemes, édeskés az aromája. Egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia az életben!

A 20. század elején könnyedségük, lágyságuk miatt lettek az új (pénz)arisztokrácia kedvencévé.Fehér tea tudástár

Mindegyik fehér tea más-más szín és íz élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját. Közös tulajdonságuk az édeskés, tiszta íz, valamint a lenyelés utáni kesernyés és fanyarság nélküli utóíz.

Nem utolsósorban fontos szempont, hogy a fehér tea kezdő teázóknak is ajánlható; esetleges túláztatáskor a levelek nem keserednek meg, az ital élvezhető marad. Leöntés után a levelek maradhatnak a kannában, várva a további forralás utáni víz adagokat. További öntéseiben is édeskés, enyhe muskotályos ízt vélhetünk felfedezni.